nr1 in sierpleisters en gevelrenovatie

Kaleien

Maak kennis met kaleien

Kaleien is een oude schildertechniek waarbij dunne kalkpleister met een blokkwast op de muur, meestal metselwerk, wordt uitgestreken.

Kaleien wordt zowel toegepast bij gevels als binnenmuren en zowel bij nieuwbouw als renovaties. Het is de ideale manier om ze te voorzien van een degelijke behandeling en afwerkingslaag.

De kalk vormt daarbij niet alleen een goede beschermingslaag tegen vocht en andere invloeden, het verbergt ook moeiteloos ongewenste oneffenheden. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt je gevel (of binnenmuur) door het kaleien ook een splinternieuwe authentieke look.

Kaleien gevel: Waarom?

De voordelen van het kaleien van buitenmuren kunnen opgesplitst worden in esthetische overwegingen enerzijds en technische overwegingen anderzijds:

1. Esthetische overwegingen

Wanneer de gevel er niet meer zo mooi uitziet, of als er beschadigingen zijn die erg ontsierend werken, dan is kaleien een goede manier om dit te camoufleren. Het is dan ook een populaire techniek bij de renovatie van gevels. Hoe dan ook is het ook mogelijk bij nieuwbouw.

Door de blokkwast waarmee de kalei wordt aangebracht, krijgt een gekaleide gevel een mooie authentieke uitstraling. Vaak wordt gekozen voor standaard witte kalei. Daarmee creëer je een mooie en rustieke uitstraling die perfect past bij landelijke woningen.

Liever een moderne of andere uitstraling? Door het toevoegen van kleurpigment kan kaleien ook in andere kleuren. Zo geef jij je buitenmuur de look die perfect past bij je eigen smaak en wensen.

2. Technische overwegingen

Je huis kaleien is een goede zaak voor de bescherming van je gevel tegen allerlei weersinvloeden. Daarbij komt dat het een milieuvriendelijke en duurzame methode is dat je buitenmuur bovendien dampopen houdt. Dat laatste is heel belangrijk voor een goede muurhuishouding en om vochtproblemen te voorkomen.